Coraz więcej osób docenia wyjątkowe jedzenie. Chcemy szukać doskonałych restauracji i kosztować smaków, które pochodzą z różnych stron świata. Dlatego ogromnym powodzeniem cieszy się dobra restauracja serwująca sushi. Przekąski tego rodzaju są wybierane przez dużą grupę osób , dlatego restauracje serwujące je powstają w bardzo wielu miejscach. Staramy się zwracać uwagę na to, co spożywamy i gdzie jemy, także bardzo często chodzimy do tego rodzaju restauracji. Dziś już coraz częściej smak i zapach różnych narodów dostępne są bez problemu. W takiej restauracji mamy szansę skosztować wspaniałych dań, które są piękne podane i smakują idealnie.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Ludzie delektują się posiłkami i chcą często kosztować smaków świata. Jedzenie nie jest dzisiaj koniecznością, lecz musi sprawiać przyjemność , dlatego też powinniśmy poznawać różne smaki, aby wybrać ten, który sprawi nam przyjemność. Sushi to obecnie najczęściej wybierane danie, które znajdzie zainteresowane osoby w różnych miejscach na świecie. Sushi niewłaściwie opisywane jako danie z niepoddanej obróbce cieplnej ryby wywodzi się z rejonów Azji południowo – wschodniej. Pierwotnie sushi oznaczało metodę poddawania konserwacji ryb. Współcześnie sushi możemy zdefiniować dwojako – dania dopasowanego do upodobań europejskich, oraz opcji bardziej egzotycznej. Co jest czynnikiem różnicującym? Przede wszystkim selekcja elementów dania. Sushi komponowane jest z ryżu, różnego rodzaju owoców morza, produktów warzywnych, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. W zależności od upodobań konsumentów, ryba może być ugotowana bądź pozbawiona obróbki. Ryż każdorazowo jest jednakże ugotowany, a uprzednio poddany zakwaszeniu przy pomocy octu ryżowego. Wyróżniamy wiele rodzajów sushi, ze względu na metodę przygotowania oraz wykorzystane składniki żywnościowe. Do najpopularniejszych typów potrawy zaliczają się : nigiri oraz maki. Nigiri to kompozycja ryżu, z którego tworzy się walcowate paluszki oraz kawałka ryby. Proces tworzenia maki polega na położeniu ryby oraz ryżu na fragmencie algi oraz zwinięcie całości. Konieczne jest przy tym skorzystanie z przystosowanej do tego maty z bambusa. Jeżeli mówimy o konsumowania sushi – ważne jest jedynie, by wkładać do ust kawałki w całości. Stąd też trzeba zwrócić uwagę, by potrawę podawać pokrojoną na niewielkie porcje.